Chelsea Flower Show Media 2019

The Roots in Finland Kyrö Garden

Toiseksi korkein palkinto RHS Chelsea Flower Show

Kekkilä sponsoroi Tainaa Chelsea Flower Showssa

Maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi Taina Suonio kertoo näyttelypuutarhasta

Iltalehti: Mikä kunnia! Taina loihti ensimmäisenä suomalaisena lumoavan puutarhan arvostettuun näyttelyyn - herttuatar Catherinelta oma versio

Cambridgen herttuatar Catherinen suunnittelema puutarha on tämän vuoden Chelsean puutarhanäyttelyn suurin vetonaula. Näyttelyssä on mukana myös ensi kertaa suomalainen puutarha, jonka on suunnitellut Kyrön puutarhan ympäristöbiologi Taina Suonio.

Viherympäristö: Chelsea Flower Show:ssa Britanniassa nähdään ensi keväänä ensimmäistä kertaa suomalainen puutarha - giniyrteillä ja hyönteistaiteella ryyditettynä!

The Roots in Finland Kyrö Garden -nimeä kantava puutarha on maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi Taina Suonion (Roslings Manor Gardens) käsialaa. Suunnittelijalle viheralan kansainvälisesti vanhin ja arvostetuin kisa on tullut jo tutuksi. Suonio on ollut jo neljäntoista vuoden aikana avustamassa kultaakin voittaneita kilpapuutarhoja. Viime keväänä hän oli voittamassa kultaa ja yleisöäänestyksen suunnittelija Mark Gregoryn tiiminvetäjänä, vastaten istutuksesta ja puutarhan esteettisestä ilmeestä. Kotimaassaan hän toimii tällä hetkellä muun muassa Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmän jäsenenä.

Viherpiha: Suomalaisen Taina Suonion puutarha palkittiin maailman arvostetuimmassa puutarhakilpailussa – "Minua on kutsuttu viherkattoapostoliksi"

Mistä poimit inspiraation Chelsean puutarhanäyttelyyn?

Vaikutteet tulevat Suomen ainutlaatuisesta luonnosta. Kilpapuutarhassa on muun muassa suomalaista lehto- ja ketokasvillisuutta, kuten mesi­angervoja, kieloja, mäkitervakkoa ja kissankelloja. Punakoivu on ensimmäistä kertaa esillä Chelseassa. Vedelläkin on tärkeä rooli. Halusin, että peilimäisen vesiaiheen pinnalla läikehtii kuin pisarat kimaltelevat tähtinä järven pinnalla auringonpaisteessa.

Tapahtuman jälkeen The Roots in Finland Kyrö Garden siirretään soveltuvin osin Suomen suurlähetystön pihalle Lontooseen.

Mitä suomalaisilla olisi opittavaa englantilaisilta?

Intohimo puutarhanhoitoon! Illallispöydässä tai kadulla keskustelu saattaa pyöriä kukkasipulien tai ruusujen ympärillä. Teinipoikakin innostuu kehumaan kasvitieteellisen puutarhan upeutta. Suomessa ei suhtauduta puutarhojen esteettisyyteen samalla intensiteetillä, käytännöllisyys ajaa usein ohi.

Mistä ammennat uusia ideoita?

Ideat syntyvät alitajunnassani huomaamatta. Saatan kaapata ideoita vaatteesta, kankaanpalasta tai jostain kuulemastani lauseesta. Kun otan tyhjän A4-arkin, kynä lähtee piirtämään kuin itsekseen.

Kasvillisuuden istutussuunnitteluun erikoistunut professori Nigel Dunnett on kutsunut minua kasvitaiteilijaksi Luojan armosta. Olen siitä tietysti hyvin otettu. Minulle on tärkeää, kuinka kasvit puhuttelevat minua ja kuinka ne puhuvat keskenään.

Kekkilä-BVB mukana ensimmäisessä suomalaisessa näyttelypuutarhassa RHS Chelsea Flower Show’ssa

Maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio käyttää suomalaisia materiaaleja, muun muassa Kekkilän koristekiviä ja multaa The Roots in Finland Kyrö Garden -nimeä kantavassa puutarhassaan.

Tainan intohimo ekologiaan näkyy erityisesti kasvivalinnoissa: pian alkavassa rakennusvaiheessa puutarhaan istutetaan siemenistä viime kesänä siemenistä kasvatettuja suomalaisia niittykasveja ja pölyttäjille tärkeitä puita ja pensaita. – Pyrin aina edistämään biologista monimuotoisuutta kaupungeissa. On hienoa, että voin soveltaa tietoja, joita olemme keränneet tutkimusryhmässämme Helsingin yliopistossa, Taina kertoo.

Loimaan Kivi

Kivi: Varpaisjärven musta, Taivassalon punainen
Käsittelyt: Kiillotettu, lohkottu, ristipäähakattu

Suunnittelija: Taina Suonio

Toteutimme kohteeseen

The Roots in Finland Kyrö Garden kilpapuutarhan kivet: pihalaatat, muurit, nuput ja porraskivet.

Piha uuteen uskoon! Maailmalla menestynyt huippusuunnittelija Taina Suonio jakaa parhaat vinkkinsä Kouvolan Asuntomessuilla

Ensimmäisenä suomalaisena ja ensimmäisenä pohjoismaisena naispuolisena suunnittelijana englantilaiseen, maailman kuuluisimpaan ja arvostetuimpaan Chelsea Flower Show -näyttelyyn kutsuttu ja Silver-Gilt-mitalilla palkittu Taina Suonio (Roslings Manor Gardens), antaa tietoiskussa vinkkejä pihasuunnitteluun Kouvolan Asuntomessujen AsukasAreenalla.

Ota yhteyttä!

Taina Suonio
FM, ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija
Roslings Manor Gardens
Kvarnudden 12
07930 Pernaja
FINLAND

Tel: +358 (0)50 44 35 789

taina.suonio@rmgardens.fi
Y-tunnus: 2526251-7
Löydät minut myös LinkedInTwitteristäFacebookista ja Instagramista