Suomalainen Taina palkittiin arvostetussa puutarhakisassa: ”Nyt paukkuu kovasti hienolla tavalla”

Suomalaisen ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suonion suunnittelema puutarha on palkittu toiseksi korkeimmalla silvet gilt -palkinnolla Chelsea Flower Show -puutarhakilpailussa Lontoossa. Erittäin arvostetuin puutarhatapahtuman järjestää Royal Horticultural Society (RHS).

Suonio on palkittu silver giltillä myös kahdella edellisellä osallistumisellaan. Chelsea Flower Show -kilpailussa jaettavat sijoitukset ovat kulta, silver gilt, silver, pronssi ja hylätty.

Tänä vuonna Suonion suunnitteleman puutarhan sponsorina toimii kansainvälinen sijoitusyritys Exante…

Vuosaareen suunnitellaan asuin­aluetta, jonka veto­nauloja olisivat katto­puutarhat

Vuosaaren luoteisosaan esitetään rakennettavaksi asuintaloja, joiden katoille ja parvekkeille nousisi näyttäviä viherrakenteita.

ITÄ-HELSINKIIN on suunnitteilla asuinalue, jonka vetovoimatekijöitä olisivat ekologiset kattopuutarhat ja viherrakenteet.

Asuinalue nousisi rakentumattomalle korttelialueelle Vuosaaren luoteisosassa sijaitsevalle Broändan asuinalueelle, käy ilmi kaupunki­ympäristö­lautakunnan kaupungin­hallitukselle tekemästä esityksestä.

Vuosaareen halutaan rakentaa kerrostaloasuntoja, joiden kattoterassit olisivat Helsingissä ainoita laatuaan

HELSINGIN Vuosaaren pohjoisosan Kurkimoision alueelle halutaan rakentaa uusia asuntoja, joiden vetovoimatekijänä olisivat kattopuutarhat. Viherrakentamisen kehityshanke toteutettaisiin yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.

Tavoitteena on luoda uudenlaisia viherkattorakenteita asuinrakennusten kattopinnoille ja parvekkeille. Samalla kyseessä on täydennysrakentamisprojekti: nykyisellään matalasti rakennetun pientaloalueen alueen asukasmäärä kasvaisi 350:llä ja korttelitehokkuus kaksinkertaistuisi.

UUSI TAI OMA

Vantaan kaupungin kasvikattovision mukaan edistämme kasvikattojen rohkeaa toteuttamista osana vehreää, ilmastonkestävää, luonnoltaan monipuolista ja hyvinvoivaa kaupunkia. Vantaan kasvikattoselvitys on laadittu vuosien 2020–2021 aikana kaupunkiympäristön
toimialalla kattavan ja laaja-alaisen työryhmätyöskentelyn tuloksena. Selvitys antaa tukevan pohjan kasvikattojen edistämiselle kaupunkiympäristön toimialan työskentelyssä.

Rakentamisen Ruusu -palkinto innovatiiviselle Vihreistä vihrein -kerrostalokorttelille

Vihreistä vihrein -kerrostalokorttelia luonnehdittiin palkitsemistilaisuudessa innovatiiviseksi ja rohkeaksi kohteeksi, jossa on onnistuttu yhdistämään ekologiset tavoitteet viihtyisään ja kohtuuhintaiseen asumiseen, ja josta huokuu kiinnostus edistää rakentamisen monipuolisuutta.

TM rakennusmaailma
Kasvikatto viilentää kesällä ja lämmittää talvella

Kesällä se viilentää ja talvella lämmittää, eli säästää energiaa. Lisäksi se sitoo valtavan määrän vettä. Kasvikatto auttaa hulevesien hallinnassa ja vähentää viemäreihin valuvan veden määrää.

Huolellisesti rakennettuna se ei aiheuta vesivahinkoja vaan jopa suojelee kattorakenteita ja lisää niiden ikää.

Viherkatoilla monimuotoisuutta kaupunkeihin

Kesän lämpö ja merituuli hellivät kasveja, hyönteisiä ja ihmisiä Jätkäsaaressa sijaitsevan Vihreistä vihrein -asumisoikeus- ja vuokratalon kattopuutarhassa ja -niityllä. Ympäristöbiologi, hortonomi ja maisemasuunnittelija Taina Suonio esittele kolme vuotta sitten valmistuneita kasvikattoja innostuneena.

– Täällä on havainnoitu kaksisataa kasvilajia. Lajisto on runsastunut huomattavasti kolmen vuoden aikana. Hyönteislajejakin on havaittu useita kymmeniä. Nämä kattopuutarhat ovat menestyneet paljon paremmin kuin osasimme odottaa. Saamme täältä paljon arvokasta tietoa kasvikattojen toteuttamiseen, Suonio sanoo.

Kansainvälisesti palkittu puutarhaguru Taina Suonio ei nyppäisi pihasta voikukkaakaan

Ulkopuolisuuden tunne johti alanvaihdokseen aikuisiällä. Nyt puutarhaguru Taina Suonio haluaa vihreyttä kaupunkien katoille ja seinustoille.

Helsingin keskustan kupeessa, uuden kerrostalon katolla, kasvaa yksinäinen voikukka.

Sen huomatessaan ympäristöbiologi ja puutarhasuunnittelija Taina Suonio innostuu…

Maan Suola

Miksi kirkon seinää ei kiipeä köynnös? Miksi katolla ei kasva niitty? Miksi seurakuntalaiset eivät kasvata ruokaa seurakunnan maalla? Viherrakentaminen ei ole vain kaunista, se myös suojaa ja säästää, sanoo asiaa tutkinut ja käytännössä kokeillut ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suonio.

Kun Taina Suoniota kuuntelee, ymmärtää, että viherrakentamisessa on kyse itse asiassa Raamatun alkulehdillä annetun tehtävän toteuttamisesta, luomakunnan viljelemisestä ja varjelemisesta. Kasvikatot ja köynnöstävät seinät eivät vain lisää kauneudellaan inhimillistä hyvinvointia vaan myös luonnon monimuotoisuutta, jota betoni ja yksitoikkoiset nurmikentät vähentävät.

Lisätään kasvillisuutta kaupunkeihin

Koko ajan tiivistyvään kaupunkiympäristöön tarvitaan lisää tilaa kasvillisuudelle. Yhteyttävä vihreä kasvillisuus on välttämätöntä luonnon monimuotoisuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta todetaan Puutarhaliitto ry:stä. Kaupunkirakentamisessa korostuvat liikaa rakennusten ja ulkoalueiden elottomat, kovat pintamateriaalit.

Suomi kuten muutkin maat kaupungistuvat vauhdilla. Asuinalueita tiivistetään, ja niin sanottu kova rakentaminen valtaa alaa kaupungeissa aikaisempaa enemmän. Kovalla rakentamisella tarkoitetaan tehostettua kaavoitusta ja kovia pintoja. Ilmasta katsoen kasvillisuuden osuus pienenee suhteessa rakennusten ja katettujen alueiden pinta-aloihin, arvioi Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Sekä kaupunkisuunnittelussa että piharakentamisessa tulisi huomioida kasvien osuus ja niiden merkitys ihmisille ja luonnon monimuotoisuudelle. Kasvillisuus sekä vähentää että hidastaa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Piha tärkeä osa taloa

– Piha on perheen toinen olohuone, sanoo pihasuunnittelija Taina Suonio. Hän suunnitteli asuntomessuille kaksi pihaa ja käytti mm. harmaata graniittia eri muodoissaan.

Kansainvälisestikin tunnettu ja arvostettu Taina Suonio suunnitteli Vantaan asuntomessuilla talojen Tiikerinsilmä 15 (kohde 34) ja Tiikerinsilmä 17 (kohde 35) pihat.

– Pihojen suunnittelun lähtökohtana oli arkkitehti Olli Jokisen suunnittelemien talojen kubistinen muoto ja väritys. Kolmikerroksiset talot vaativat pihoihin myös korkeaa kasvillisuutta. Messukohteiden pihojen tulee olla heti näyttäviä, Taina Suonio sanoo.

Piharakentamisessa Taina Suonio arvostaa ekologisia ja laadukkaita materiaaleja.

– Tärkeää on myös tuotteiden pitkäikäisyys sekä esteettiset yksityiskohdat.

VANTAAN SANOMAT _ Viherkatot vaimentavat kaupungin melua – pääkaupunkiseudulla kattoja on arviolta satoja

Viime vuosina paljon esillä olleet viherkatot yleistyvät tasaisesti. Näin arvioivat ympäristöbiologi Taina Suonio ja dosentti Susanna Lehvävirta, jotka ovat mukana Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusohjelmassa.

– Viherkattoja tehdään jatkuvasti etenkin moniin uusiin kohteisiin, tutkimusohjelmaa johtava Lehvävirta sanoo.

Lehvävirta arvelee, että eräs syy viherkattojen yleistymiselle on kattojen suunnittelua, rakentamista ja kasvien valintaa ohjeistavien RT-korttien uudistaminen. Uusien korttien myötä viherkattojen suunnittelun ja rakentamisen tieltä katosi yksi niiden yleistymistä haitannut este eli ajantasaisen tiedon puute.

KIINTEISTÖPOSTI Taloyhtiönkin katolla voisi vihertää

Viherkattoasiantuntija, hortonomi Taina Suonio uskoo taloyhtiöiden viherkattokiinnostuksen muuttuvan, kunhan viherkaton hyödyistä kertyy enemmän kokemusta.
– Katon viherryttäminen ei välttämättä tarkoita sen peittämistä maksaruoholla, vaan katolle rakennetaan esimerkiksi oleskelupuutarha. Yleensä kattopuutarhasta kiinnostutaan siinä vaiheessa, kun talossa toteutetaan jokin iso peruskorjaus kuten putkiremontti. Pienemmän viherkaton taloyhtiö voi perustaa esimerkiksi auto- tai roskakatoksen katolle.
Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmään kuuluva Suonio sanoo viherkatoista olevan paljon hyötyä, myös euroissa laskettuna…

TA:n video Vihreistä vihrein -hankkeesta

🌿 Vihreistä vihrein, TA:n ainutlaatuinen asumisoikeus- ja
vuokrakerrostalokokonaisuus 🌺

Vuonna 2017 valmistui Helsingin Jätkäsaareen poikkeuksellinen
kerrostalokokonaisuus, jonka kattoterassikokonaisuus ihastuttaa yhä
uudelleen ja uudelleen.

💚 Kohteen kattoterassikokonaisuudessa on kaiken kaikkiaan 2256 m²
kasvikattoa ja kattopuutarhaa. Asukkaiden käytössä on muun muassa
viljelypuutarha, upea kasvihuone terassipöytineen, marja- ja
hedelmätarhat saunaosastoineen sekä tilavat kerhohuoneet.

– Vihreistä vihrein -kohde on toiminut malliesimerkkinä niin Suomessa
kuin muualla Pohjoismaissa sekä nyt myös globaalisti siinä, mitä
kaupunkivihreyden avulla voidaan saavuttaa, kun tahtotila on korkealla,
kohteen ‘äiti’, arvostettu ympäristöbiologi (FM), maisemasuunnittelija,
hortonomi ja tutkija, Taina Suonio kertoo.

😍 Tutustu Tainan matkassa tähän upeaan kokonaisuuteen.”

Suomalainen puutarhasuunnittelu menestyi Lontoossa

Maisema- ja puutarhasuunnittelija Taina Suonio sai historian ensimmäisenä suomalaisena suunnitella oman puutarhan maailman tunnetuimpaan Lontoossa pidettävään Chelsea Flower Show -näyttelyyn.

Ota yhteyttä!

Taina Suonio
FM, ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija
Roslings Manor Gardens
Kvarnudden 12
07930 Pernaja
FINLAND

Tel: +358 (0)50 44 35 789

taina.suonio@rmgardens.fi
Y-tunnus: 2526251-7
Löydät minut myös LinkedInTwitteristäFacebookista ja Instagramista